Klęska urodzaju - tarta z cukinią

 U sąsiadów obrodziła cukinia, więc rozdają wszystkim dookoła... I co robić? Tartę, znowu tartę, z cukinią, zieloną fasolką, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, szałwią i bazylią. 

Ciasto - patrz przepis z poprzedniego posta

Na wierzch:

cukinię posiekać na cieniutkie plasterki (najlepiej specjalną tarką) i dusić na oliwie na małym ogniu, fasolkę ugotować, dodać do cukinii, lekko osolić, pamiętając, że dodamy później parmezan, dodać pieprz. Uduszone warzywa wymieszać z rozbełtanym jajkiem i łyżką startego parmezanu. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułożyć pomidorki przekrojone na pół, posypać parmezanem i dużą ilością posiekanej szałwii i bazylii. Zapiekać jeszcze ok. pół godziny. Co za zapach! Smak też jak najbardziej ok:-) 



Tarta z cukinią


Tarta ze szpinakiem

    W wersji włoskiej do szpinakowego nadzienia byłaby dodana ricotta, w naszej wersji - twaróg. Bardzo mi odpowiada takie połączenie.

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła (miękkiego)
łyżeczka soli
2 jajka
2 łyżki kefiru

Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjąć, rozwałkować i przełożyć do blachy. Ponakłuwać widelcem. Podpiec ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni, aż lekko zbrązowieje.

Nadzienie:
szpinak (może być mrożony)
2/3 kostki twarogu
parmezan
jajko
sól, pieprz

Szpinak podsmażyć na patelni na oliwie, dodać pokruszony twaróg i rozbełtane jajko, sól, pieprz, smażyć jeszcze kilka minut. Wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać parmezanem i piec w temperaturze 180 stopni ok. pół godziny.



Cykoria w sosie pomidorowym z kaparami i anchois

               Niedawno jadłam cykorię zapiekaną pod beszamelem, danie belgijskie, interesujące, ale nieco zbyt mdłe jak dla mnie. Zainspirowało mnie do zrobienia cykorii również w sosie, ale o wiele ostrzejszym i bardziej wyrazistym. I tu z kolei przyszedł mi na myśl włoski sos rodem z Neapolu, alla puttanesca, robiony z pomidorów, kaparów, anchois i oliwek. Z tych ostatnich zrezygnowałam. Wyszło całkiem smacznie:-)

Składniki:
3 cykorie
pomidory w puszce lub 3 świeże
łyżka kaparów w soli
oliwa
2 ząbki czosnku
6 filecików anchois


Kapary w soli

           Rozgnieść czosnek i fileciki, kapary pokroić. Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę i chwilę podsmażyć. Potem dodać pokrojone pomidory (jeśli świeże, to sparzyć i zdjąć skórkę). Cykorię wrzucić na wrzątek i gotować ok. 2 minut. Wyjąć, osączyć i włożyć do garnka z sosem. Dusić pod przykrywką ok. 15 minut, jeśli sos jest wodnisty, pod koniec zdjąć pokrywkę. Cykorię można podać na brązowym ryżu. Smacznego!

Cykoria
Cykoria alla puttanesca