Sprowadzamy i sprzedajemy doskonałą oliwę extra vergine z Apulii, z południa Włoch. Oliwa z tego regionu ma piękny kolor, wspaniały zapach - często określany jako roślinny, kwiatowy, trawiasty - i bardzo wyrazisty, ostry smak.
Sprowadzamy oliwę ekologiczną, czyli wytwarzaną bez użycia chemii z oliwek z drzew rosnących we Włoszech, w Apulii, w gajach producenta, pana Cuonzo. Jest to oliwa z certyfikatem BIO.
Pierwszy raz spróbowałam apulijskiej oliwy w katedrze w Bitonto - sprzedawano ją w zakrystii. Pachniała tak pięknie, że spytałam, czy ma jakieś dodatki. Ale oczywiście nie miała, świeża, dobra oliwa ma cudowny zapach, zupełnie nie tłusty i niekojarzący się z olejem! Przechowywać ją należy w miejscu ciemnym i chłodnym, ale nie w lodówce. Oliwa nie ma tak naprawdę daty ważności. Producenci są zobowiązani do określenia sugerowanego terminu spożycia. Dobra oliwa pozostaje świeża przez około 2 lata.
Więcej na stronie www.toskania.org.pl/oliwa/
Oliwki tuż przed tłoczeniem |
Oliwy pana Cuonzo |
Zbiór oliwek w Toskanii |
Świeżo wytłoczona oliwa jest jasno zielona, gorzkawa i bardzo ostra |