Spaghetti z podgrzybkami

   Od czasu do czasu zdarza mi się znaleźć przypadkiem kilka grzybów. Zwykle je suszę i używam do potraw wigilijnych, ale jeśli uda mi się zebrać trochę więcej, robię zupę lub makaron. Dziś spaghetti z podgrzybkami, czosnkiem, natką i pomidorem.



Składniki na 2 osoby:

świeże podgrzybki
garść natki pietruszki
2 ząbki czosnku
pomidor
oliwa
sól
peperoncino
białe wino


      Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki, czosnek kroimy w kawałeczki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, po chwili dorzucamy grzyby i natkę. Wlewamy kieliszek białego wina. Nastawiamy makaron. Kiedy grzyby są już miękkie, dorzucamy pomidora - obranego ze skórki i pokrojonego w kawałki lub plasterki, solimy, dodajemy szczyptę peperoncino. Podgotowany makaron przekładamy na patelnię i smażymy jeszcze około 1-2 minut, żeby dobrze wciągnął sos. Podajemy z parmezanem.


0 komentarze/y:

Prześlij komentarz