Sos z jajka krzewistego

           Właśnie przeczytałam w słowniku Kopalińskiego, że jedną z alternatywnych nazw bakłażana jest "jajko krzewiste". Od dziś więc nie robię sosu ani z bakłażana, ani z oberżyny, ani nawet z psianki podłużnej, ale z jajka krzewistego:-)

Składniki:
jajko krzewiste
szklanka sosu pomidorowego (lub 2 pomidory, sparzone i obrane ze skórki)
garść ziarnek słonecznika
oliwa
sól
peperoncino
kilka listków bazylii
2 ząbki czosnku

         Na suchej patelni podprażyć ziarnka słonecznika, przesypać na talerzyk. Wlać na patelnię oliwę i wrzucić cienko pokrojone jajko krzewiste, można dolać odrobinę wody. Smażyć, aż zmięknie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos pomidorowy (lub pokrojone pomidory) i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Następnie sos zmiksować - ale nie powinien być zupełnie gładki, doprawić solą i peperoncino, wsypać słonecznik i dodać posiekane listki bazylii. Podawać z dowolnym rodzajem makaronu i serem lub grzankami. Smacznego jajka:-)!


0 komentarze/y:

Prześlij komentarz