Botwinka

    Botwinkę kupiłam z myślą o polskim chłodniku, który bardzo lubię. Jednak jest trochę za zimno na chłodnik, więc przyrządziłam ją po włosku, duszoną w oliwie z czosnkiem i odrobiną bułki tartej.

Składniki:
botwinka
2 ząbki czosnku
łyżka bułki tartej
oliwa
sól

   Botwinkę umyć, odciąć liście od łodyżek. Na patelni lub w garnku rozgrzać oliwę - powinna zakrywać dno - wrzucić botwinkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dusić pod przykryciem, aż liście i łodyżki zmiękną. Na końcu posolić, dodać bułkę tartą i chwilę smażyć już bez pokrywki. Botwinka jest dobra jako dodatek na przykład do ryby ale można ją zjeść też z opiekanym chlebem, na ciepło lub zimno. Smacznego!


0 komentarze/y:

Prześlij komentarz