Spaghetti z sosem pomidorowo-paprykowym

  Od czasu do czasu widywałam przepisy na salsę di pomodori e peperoni, ale nigdy tego sosu nie jadłam. Dziś zrobiłam go po raz pierwszy i zdziwiłam się, że jest tak dobry i zachowuje tak intensywny smak pieczonej papryki. A pieczoną paprykę uwielbiam. Za każdym razem, gdy ostrym nożem ściągam z niej lepką skórkę, myślę, jakaż kulinarna potęga kryje się w tym miękkim, zwątlałym w żarze ciałku...

  Składniki na 2-3 osoby:
1-2 papryki
250 ml przecieru pomidorowego albo pomidory w puszce
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
peperoncino
szczypta cukru

  Paprykę umyć i opiec w piekarniku (lub na grillu albo w żarze w kominku), aż zmięknie. Po wystudzeniu zdjąć skórkę, pokroić na małe kawałeczki. Rozgrzać w garnku oliwę, wrzucić peperoncino, potem pokrojone ząbki czosnku, chwilę smażyć, aż czosnek nabierze złotego koloru (nie może się przypalić, bo będzie gorzki), wyjąć peperoncino i wlać przecier. Posolić i posłodzić do smaku. Gotować 5-10 minut, następnie wrzucić paprykę. Zdjąć garnek z kuchenki i rozdrobnić sos blenderem - bardzo krótko, powinny pozostać w nim wyczuwalne drobinki papryki i czosnku. Ugotować spaghetti al dente i przełożyć do gorącego sosu. Przez chwilę trzymać na ogniu, żeby kluski wciągnęły sos. Podawać z parmezanem.




1 komentarz: