Tagliatelle z gruszką i serem pleśniowym

Jadłam kiedyś w Toskanii ravioli z ricottą z sosem z gorgonzoli i gruszki. Danie zapadło mi w pamięć, lubię łączyć smak słodki ze słonym i ostrym. Postanowiłam zrobić coś podobnego, wyszło bardzo dobre, bo i gruszka wspaniała, soczysta, słodka, i makaron - świeże tagliatelle, dostępne w supermarketach!


Składniki:
świeże tagliatelle
gruszka (pół na osobę)
ser z zieloną lub niebieską pleśnią
parmezan
białe wino
pieprz

Rozgrzewamy patelnię, trzemy trochę pieprzu, czekamy chwilkę i wlewamy pół kieliszka wina. Następnie wkładamy rozdrobniony ser, mieszamy, dodajemy gruszkę pokrojoną w niezbyt drobne kawałki. Gotujemy makaron - ten świeży gotuje się zaledwie 3 minuty, przekładamy na patelnię z sosem i trzymamy wszystko na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Na talerzu posypujemy parmezanem.


0 komentarze/y:

Prześlij komentarz