Polenta z pieczarkami i gorgonzolą

Byłam niedawno na Sycylii i spróbowałam pizzy z pieczarkami i gorgonzolą. Bardzo mi smakowała i zainspirowała do zrobienia polenty z takimi samymi dodatkami. Spróbujcie, jest naprawdę ciekawa.

Składniki na ok. 4 osoby:
kasza kukurydziana 300 gram
woda 1 litr
1/2 kg pieczarek
gorgonzola 100-150 gram
ocet balsamiczny
sól
pieprz
oliwa z oliwek



Zagotować wodę, posolić i wsypywać powoli kaszkę, mieszając mieszadłem, żeby nie porobiły się grudki. Gotować, ciągle mieszając drewnianą łyżką, ok. 3 minut (według przepisu na opakowaniu, są też kaszki błyskawiczne). Trzeba uważać, bo kasza gwałtownie pryska. Gorącą polentę wyłożyć na płaskie talerze, wygładzić łyżką lub płaskim nożem - kasza się klei, ale pomaga moczenie łyżki lub noża w wodzie. Polenta powinna mieć grubość ok. 2-3 cm..
Pieczarki obrać, pokroić w cienkie plasterki, najlepiej nie myć, żeby nie nasiąkły wodą. Smażyć na oliwie, posolić, dodać pieprz i kilka kropel octu balsamicznego. Smażyć, aż odparują.
Kiedy polenta wystygnie, przełożyć ją na deskę do krojenia (odwracając talerz) i pokroić dowolnie, na trójkąty czy szerokie paski.
Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć polentę z obu stron. Przełożyć na talerze. Gorące pieczarki wymieszać z gorgonzolą i wyłożyć na polentę. Można polać jeszcze świeżą oliwą i posypać parmezanem lub pecorino.