Na zimne dni - dania bardzo gorące. Warzywa z pieca, piekarnika czy kominka, w zależności od tego, czym dysponujemy, będę idealne na taki mróz. Można użyć różnych warzyw, ja upiekłam: buraki, ziemniaki i cebulę. Buraki pieką się najdłużej, więc od nich trzeba zacząć. Można je obrać ze skórki, a jeśli nie, to bardzo dobrze wyszorować szczotką. Przekroić na połówki, natrzeć po wierzchu oliwą, lekko posolić, owinąć folią aluminiową i włożyć do pieca. Ziemniaki umyć, osuszyć, naciąć nożem do połowy, w środek włożyć czosnek, zioła, natrzeć oliwą, zawinąć w folię i do pieca. Cebulę obrać, przekroić, natrzeć oliwą, posolić lekko, posypać ziołami (oregano, bazylia itp.), zawinąć w folię i wiecie gdzie:-) W zależności od temperatury piec od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, aż będą miękkie. Na talerzu polać jeszcze dodatkowo oliwą. Smacznego!
Anna Goławska
Popularne posty
-
Blog dostępny jest od dziś pod adresem https://toskania.org.pl/blog/ Jest częścią mojej strony z noclegami w Toskanii. Zapraszam!
-
Migawki z bardzo krótkiej podróży na Maltę i Gozo Myślicie, że podróżuję tylko do Włoch? No prawie. Jednak od czasu do czasu zdarza mi się...
-
Oto kolejny przepis z książki o chlebie , tym razem na pyszne grissini . Przepis na te chrupiące paluszki został wynaleziony w Turynie w ...
Archiwum
Linki różne
Goście
Obsługiwane przez usługę Blogger.
0 komentarze/y:
Prześlij komentarz