Na zimne dni - dania bardzo gorące. Warzywa z pieca, piekarnika czy kominka, w zależności od tego, czym dysponujemy, będę idealne na taki mróz. Można użyć różnych warzyw, ja upiekłam: buraki, ziemniaki i cebulę. Buraki pieką się najdłużej, więc od nich trzeba zacząć. Można je obrać ze skórki, a jeśli nie, to bardzo dobrze wyszorować szczotką. Przekroić na połówki, natrzeć po wierzchu oliwą, lekko posolić, owinąć folią aluminiową i włożyć do pieca. Ziemniaki umyć, osuszyć, naciąć nożem do połowy, w środek włożyć czosnek, zioła, natrzeć oliwą, zawinąć w folię i do pieca. Cebulę obrać, przekroić, natrzeć oliwą, posolić lekko, posypać ziołami (oregano, bazylia itp.), zawinąć w folię i wiecie gdzie:-) W zależności od temperatury piec od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, aż będą miękkie. Na talerzu polać jeszcze dodatkowo oliwą. Smacznego!
Anna Goławska
Jestem autorką kilku przewodników po Toskanii oraz książek poetyckich. Dużo podróżuję, sporo czytam i trochę piszę. Najlepiej czuję się w drodze.
Popularne posty
-
Jadłam taką konfiturę w Toskanii kilka razy i bardzo mi smakowała, najbardziej taka zrobiona w domu - dokładnie przez Robertę z Castelmuzi...
-
Uwaga, od 1.03.2018 zmieniły się ceny oraz rodzaje biletów. Wszystkie informacje znajdziecie tutaj: https://www.uffizi.it/pagine/nuove-tarif...
-
Blog dostępny jest od dziś pod adresem https://toskania.org.pl/blog/ Jest częścią mojej strony z noclegami w Toskanii. Zapraszam!
Archiwum
Linki różne
Goście
Obsługiwane przez usługę Blogger.

0 komentarze/y:
Prześlij komentarz