Porcja na dwie osoby:
40 dag świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
4 pomidory suszone (bez zalewy)
łyżka pestek słonecznika
kawałek bryndzy
oliwa do smażenia
sok z cytryny/limonki
Szpinak umyć, osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać, zrumienić lekko na oliwie razem z pestkami słonecznika, potem wrzucić do garnka szpinak i smażyć na średnim ogniu. Pomidory pokroić drobno i dodać do garnka. Nie solić, bo pomidory są słone. Wlać łyżeczkę lub dwie soku z cytryny. Smażyć ok. 10 minut, aż szpinak będzie miękki. Wyłożyć na talerze, obok położyć pokruszoną bryndzę. Smacznego!
Super, nawet dodawszy zamiast bryndzy sera feta. Radzę podgrzewać pomidory, a potem szpinak bardzo krótko. Ale polecam, polecam...
OdpowiedzUsuń