Makaron ze smażoną cukinią

Dostałam przepiękne cukinie prosto z ogrodu oraz bukiet wspaniale pachnącej mięty - od przyjaciółki, która od niedawna zmaga się z uprawą ziemi:) Postanowiłam cukinie usmażyć, żeby maksymalnie wydobyć z nich słodycz. Są obłędne, takiego smaku i zapachu nie znajdzie się w warzywach "sklepowych". 

Składniki:
krótki makaron
cukinie
olej
świeża mięta
czosnek
peperoncino
biały ser (ricotta lub typu włoskiego)
cytryna


Obieramy kilka ząbków czosnku, kroimy cukinię na cienkie plasterki. Rozgrzewamy w garnku olej - dość dużo, żeby przykrył plasterki cukinie. Wrzucamy 2-3 ząbki czosnku oraz mały kawałek peperoncino, następnie cukinię - stopniowo, po kilka plasterków i obsmażamy z obu stron na dość żywym ogniu. Wyjmujemy, odsączamy, odkładamy na talerz. W tym samym czasie gotujemy makaron. Odcedzamy go, wciskamy nieco soku z cytryny, dodajemy cukinię, pokrojoną miętę, sól, mieszamy. Już na talerzu posypujemy pokruszonym serem. Można też dodać parmezan. Smacznego!