Wegetariańskie ragu'

Ragu' wegetariańskie brzmi dziwacznie i wiem, wiem, zaprzecza idei ragu', dania bardzo mięsnego. Zamiast mięsa stosuje się w nim granulat sojowy, okropność, która w połączeniu z warzywami i oliwą nabiera zadziwiająco dobrego smaku:) Z takim pomysłem - wykorzystania soi - spotkałam się na Sycylii przy bezmięsnych arancini, przygotowanych dla wegetarian miłujących tradycyjne potrawy. Pomysł zasługuje na spróbowanie, zachęcam.

Składniki na 2-3 osoby:
1 cebula
seler naciowy 2-3 łodygi
1 marchewka
2-3 pomidory
granulat sojowy (ok. 50-80 gram)
oliwa do smażenia
kieliszek czerwonego wina
sól i pieprz



Kroimy cebulę i marchewkę w drobną kostkę, seler naciowy obieramy z włókien i też kroimy, na koniec możemy wszystko jeszcze posiekać nożem. Kawałeczki muszą być drobniutkie. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy warzywa i smażymy na małym ogniu. Granulat zalewamy gorącą wodą (lub bulionem warzywnym), odstawiamy na 10 minut, aż zmięknie i dodajemy do warzyw. Wlewamy kieliszek wina. Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy drobno i dorzucamy do ragu'. Solimy, pieprzymy. Dusimy wszystko ok. 20 minut, można dolać oliwy. Na koniec dla smaku można wsypać trochę tartego pecorino. Podajemy z makaronem (np. tagliatelle) lub używamy jako farsz do lazanii czy cannelloni. Naprawdę dobre:)