Pieczone warzywa oraz sałatka z rukoli i koziego twarogu

   Pieczenie warzyw wydobywa ich różnorodne smaki, między innymi słodycz, którą tracą w gotowaniu. Uwielbiam zwłaszcza pieczone buraki z oliwą i ziołami, dynię (znowu?!) i marchew. Do gorących warzyw - chłodna, ostra sałatka.

Wyszorować szczoteczką warzywa: buraki czerwone, ziemniaki, marchew. Pokroić na kawałki. Dynię obrać i pokroić na dość duże kawałki, cebulę czerwoną obrać i przekroić na pół. Posmarować warzywa dobrze oliwą i wyłożyć na blachę - oprócz dyni. Lekko posolić, popieprzyć i dodać zioła (według uznania, ja dodałam oregano i kminek). Piec ok. 30 minut, potem dorzucić dynię i piec jeszcze ok. 10 minut. 



Sałatka:
rukola
ser kozi
wędzony łosoś
oliwa
sok z cytryny
sól
pieprz

Rukolę umyć, pokroić, ser i łososia rozdrobnić, wymieszać. Dodać oliwę z sokiem z cytryny, posolić, dodac pieprzu.



Smacznego!