Cykoria

Niedawno na Sycylii jadłam rodzaj dzikiego buraka, zwanego segale, a w Toskanii oset - cardi. Zanim jednak wyjdę na łąkę w poszukiwaniu jadalnej zieleniny, próbuję przyrządzić cykorię z tacki tak, jak segale czy cardi - czyli z bułką tartą i oliwą. 

Składniki:
cykoria
oliwa z oliwek
kilka ząbków czosnku
pomidorki koktajlowe
sól
bułka tarta
szałwia świeża lub suszona

Cykorię umyć, przekroić wzdłuż na pół. Rozgrzać oliwę na patelni lub w szerokim garnku, wrzucić obrany czosnek (w całości), szałwię (miałam suszoną, z własnego ogródka) i włożyć cykorię. Przykryć pokrywką i dusić przez 5 min na niewielkim ogniu. Kiedy cykoria zmięknie, posypać ją bułką tartą i lekko posolić. Obok ułożyć pomidorki przekrojone na pół, nie trzeba ich obierać ze skórki. Obrócić cykorię, smażyć, aż bułka się dobrze przyrumieni. Podawać na gorąco, na talerzu można polać odrobiną świeżej oliwy.