Warzywa z pieca

                    Na zimne dni - dania bardzo gorące. Warzywa z pieca, piekarnika czy kominka, w zależności od tego, czym dysponujemy, będę idealne na taki mróz. Można użyć różnych warzyw, ja upiekłam: buraki, ziemniaki i cebulę. Buraki pieką się najdłużej, więc od nich trzeba zacząć. Można je obrać ze skórki, a jeśli nie, to bardzo dobrze wyszorować szczotką. Przekroić na połówki, natrzeć po wierzchu oliwą, lekko posolić, owinąć folią aluminiową i włożyć do pieca. Ziemniaki umyć, osuszyć, naciąć nożem do połowy, w środek włożyć czosnek, zioła, natrzeć oliwą, zawinąć w folię i do pieca. Cebulę obrać, przekroić, natrzeć oliwą, posolić lekko, posypać ziołami (oregano, bazylia itp.), zawinąć w folię i wiecie gdzie:-) W zależności od temperatury piec od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, aż będą miękkie. Na talerzu polać jeszcze dodatkowo oliwą. Smacznego!