Pizza

Zrobienie dobrej pizzy wydawało mi się kiedyś bardzo trudne i możliwe tylko w pizzerii z profesjonalnym piecem. Ale można sobie całkiem dobrze poradzić w warunkach domowych. Ważna jest blacha. Jeśli nie mamy kamienia do wypieków, to warto kupić blachę z dziurkami, wówczas ciasto się ładnie przypiecze od spodu i nie zacznie się dusić pod składnikami. Pizza będzie sucha, wyrośnięta i krucha. Druga ważna rzecz to sos pomidorowy, powinien być słodkawy, kwaśny zepsuje pizzę. A trzecia to liczba składników i przypraw - nie może ich być za dużo, smak powinien być wyraźny, generalnie 3-4 składniki w zupełności wystarczą.

Składniki na 5 pizz na blachę 37 cm:
1kg mąki
5dkg drożdży
łyżeczka soli
woda
8 łyżek oliwy

Ciasto: Do dużej miski rozkruszyć drożdże, wlać ok. 0,5 litra ciepłej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Można zostawić na chwilę w ciepłym miejscu. Wsypać mąkę, sól i zacząć wyrabiać ciasto, dodać oliwę i potem dolewać powoli tyle ciepłej wody, żeby wyrobić miękkie, sprężyste ciasto (ok. 1-1,5 szklanki). Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. Potem krótko wyrobić, podzielić na 5 części. Rozwałkować jedną na cieniutki placek i przełożyć na blachę. Skropić oliwą, wyłożyć sos pomidorowy, rozsmarować go łyżką, posypać startą lub drobno pokrojoną mozzarellą i położyć resztę składników - czyli na przykład wędzonego łososia, cebulę i kapary (jak na zdjęciu). Piec w najwyższej temperaturze (najlepiej 300 stopni), aż brzegi zaczną brązowieć. Smacznego!